Kastrol
Ohradské náměstí 2, Praha 5
Milujete českou? Pak milujete Kastrol! Tam je pod pokličkou vždy nějaká dobrota. Kančí se šípkovou, půlka kachničky, steak ze zvěřiny a na konec povidlové taštičky s cukrem, ořechy, máslem a šlehanou smetanou. Kuchařský tým Pavla Mencla se s tím v kastrolech opravdu mazlí. Tady se vaří kompletně na sádle. Že to znáte z Čakoviček z podobné hospůdky Na Pekárně? Správně, Kastrol je její mladší brácha. Oba mají stejného spolumajitele, bývalého bankovního ředitele, polovičního Francouze, Pierra Meme. Dost možná vám v Kastrolu otevře dveře.
Prokop Coffee & Croissants
Dlážděná 4, Praha 2
Prokop Šmahel propadl řemeslným croissantům. A to je dřina! Zvlášť když vezmete v potaz, že každý den hněte Prokop těsto ručně. To obnáší dvouhodinové cvičení, pak prokládání plátů těsta máslem, překládání, tvarování legendárních trojúhelníčků a pečení. Každý den jich prodá 150, v sobotu až 250. K tomu je tu vždy precizní výběrová káva a velmi se dbá na její přípravu. Říkat Prokopovým croissantům máslové je zbytečné, protože máslo tvoří většinu gramáže. Nebojte se i kreativních příchutí, kterými se snaží zákazníky nadchnout. Ale pozor, chystá se pekárna na Smíchově, k tomu strojový hnětač, vyšší produkce, kvalita však zůstane.
Jak se Lukášovi zamlouvá nový Tiguan?
"Nejvíc nadšený jsem z překvapivé pohyblivosti modelu Tiguan. Abych se přiznal, takhle velké SUV řídím poprvé a rozhodně jsem nečekal tak akční jízdu. Moc se mi líbí barva a celková praktičnost vozu. Při dlouhých nezáživných cestách vítám širokou nabídku asistentů, které mi usnadňují monotónní jízdu. Baví mě i přizpůsobovat jízdní režimy podle druhu terénu. Tiguan v mých očích obstojí i při srovnání s Arteonem, kterému však musím přiznat o něco vyšší jízdní komfort."
Gao Den
Tlumačovská 26, Praha 13
Bráchové Giang Ta Binh a Khanh Ta Quoc otevřeli Gao Den ve věžáku na pražském sídlišti Stodůlky. Khanh Ta vařil svému mladšímu bráchovi už jako malý, protože rodiče, jedni z prvních Vietnamců v Česku, kteří se poznali až tady v roce 1982, hodně pracovali. První rok tu bráchové byli sami. Až časem jim pár dobrých recenzí a zmínek pomohlo k tomu, aby lidé pochopili, že za poctivou vietnamskou kuchyní musí vyrazit do Stodůlek. A můžou to být třeba nem vit, nesmažené závitky s konfitovanou kachnou, maracujou a citrusovou omáčkou. Dneska mají bráchové i Taro na Andělu a nový Dian na Brumlovce.