"Gastronomie je jako auta od Volkswagenu - tisíc chutí, ze kterých si vybere každý, ať už je klasik, nebo rád experimentuje," říká nadšeně Lukáš Hejlík, oblíbený herec, moderátor a autor Gastromapy, která mapuje ty nejlepší podniky po celé České republice. "Na začátek volím Arteon, skutečnou špičku v německém menu. A jsem sám zvědav, jak mi bude chutnat," dodává. A s nejlepším modelem v nabídce Volkswagenu se zajel podívat na několik míst v okolí Prahy, která za výlet stojí i v době, kdy restaurace mohou fungovat jen jako výdejní okýnka.
Takový stav tady v podstatě není nic nového. Gastronomii sice pandemie koronaviru zasáhla ve velkém, za rok už se podniky ale přizpůsobily, a i když se v nich nemůžou lidé najíst, pořád si pro skvělé jídlo rádi zajdou. V době výrazného omezení volnočasových aktivit jsou výlety do přírody jednou z mála věcí, které stále můžeme dělat, tak proč je s dobrým jídlem nespojit. Z této úvahy ostatně vychází i Lukáš a jeho aktuální mise na rok 2021. Podniky s excelentní gastronomií chce vyzdvihovat i nadále, jen se spíš než na městské prostředí bude soustředit právě na cesty za okýnky. A to ideálně za těmi, které k tomu mají i nějaké zajímavé přírodní úkazy či pamětihodnosti v okolí. Naše partnerství s Lukášem přitom bude mnohem širší. Značka Volkswagen tak bude od teď pohánět a sponzorovat i jeho podcasty, chystanou knihu a těšit se můžete i na další aktivity. Teď už ale vyrazme za gastrozážitky!
Letos bude Gastromapa hlavně o výletech. A jsme hrdí, že Volkswagen bude jejich součástí
Aktuální cestu Lukáš začíná v asijském Chopsticks Bistru. To na okraji Prahy, v Šeberově, provozují dvě vietnamské sestry s maminkou v kuchyni. Stavit se v něm můžete v podstatě cestou kamkoliv, nachází se totiž kousek od D1 a málokde najdete takhle dobrý autentický Vietnam.
Při jakýchkoliv výletech, nejen při těch gastronomických, v autě asi všichni ocení přihrádku na nápoje. A v současných nevlídných časech tak i vůz může posloužit jako místo, kde si kávu v klidu vypijete.
Abyste na jídlo nemuseli čekat, je dobré do restaurace zavolat předem. Pak už jen můžete přijet a vyzvednout. Lukáš o víkendu vyrazil na výlet i se svou ženou Veronikou. Chopsticks Bistro si vybrali i z toho důvodu, že kousek od něj se nachází krásný rybník, u kterého nebývá moc lidí.
A co si tedy v bistru můžete dát? Klasika zde jsou bun bo nam bo, bůček s rýží nebo závitky. S jakýmikoliv nudlemi ani rýžovými pokrmy se tady však nemůžete splést. Jestli chcete ještě něco navíc a zatím jste si na něm nevytvořili závislost, pak určitě vyzkoušejte salát z mořských řas wakame.
Autentická vietnamská bistra jsou v Česku jako doma. Chopsticks Bistro však patří k těm vůbec nejlepším
Nový Arteon je pro cestování ve velkém stylu jako stvořený. Na první pohled zaujme svým expresivním designem a sportovním zadkem. Skvělé zpracování interiéru zase bude mít za následek i to, že se v něm budete cítit jako doma. I Lukáš s Veronikou si na něj rychle zvykli, jezdit v něm je totiž opravdu radost a výjimečný zážitek.
Další zastávka? Říčany. Tohle město kousek za Prahou má tu výhodu, že i gastronomie v něm se přibližuje úrovni hlavního města. Gábina, majitelka Gabi Café, je opravdová nadšenkyně do dobré kávy. Dříve ji tu lidem dělala dokonce zadarmo, aby jim ukázala, že dobrá káva má trochu jiné parametry než ta z benzinky. Dnes už se místní rádi vrací a nedají na něj dopustit. Kromě toho tu je i velká nabídka bezlepkových věcí, zákusků nebo rychlých obědů.
Ke kávě patří pečivo a to nejlepší v Říčanech mají v pekárně Okýnko. Ta svým názvem de facto předběhla dobu, funguje takhle už pár let. Pro jejich chleba se budete rádi vracet, umí ho však doplnit i skvělými pomazánkami nebo něčím sladkým.
Rozmach řemeslných pekáren a malých pražíren posunul českou gastronomii na vyšší úroveň. Díky za ně!
Vyšší gastronomii ani opravdovým kulinářským zážitkům tato doba tolik nepřeje. Když to však děláte dobře, lidé si k vám cestu vždycky najdou.
Zas a znova je podnik v Sulicích, který si otevřeli dva kamarádi po angažmá v několika pražských špičkových restauracích a dali dohromady koncept, který stojí na sezonních surovinách bez velkých experimentů.
A na závěr ještě tip na výlet. Až pojedete do Říčan, třeba pro ten výtečný chleba z Okýnka (viz předchozí strany), můžete se projít ke zřícenině tamního hradu. Stojí na malém návrší, takže ideální na vytrávení.