Menu
Zavřít

30.10.2023 Pochvala od autoklubu ADAC: ID.3 přesvědčil v dlouhodobém testu na 100 000 km

Vysokonapěťová sada akumulátorů nevykazuje žádné abnormality ani po uplynutí 2,5 roku. Softwarové aktualizace průběžně zvyšovaly rychlost nabíjení. Testovací řidiči vyzdvihovali schopnosti pro překonávání dlouhých vzdáleností a inteligentní plánovač tras.

pro elektromobily

Praha - Zkušební technici autoklubu ADAC vystavili modelu ID.3 výborné vysvědčení. Inženýři testovacího a technického centra v bavorském městě Landsberg am Lech ujeli s tímto elektromobilem již více než 100 000 kilometrů. Nejdůležitější poznatek se týká vysokonapěťové sady akumulátorů, která má stále ještě 93 procent původní využitelné kapacity. Testu byl podroben model ID.3 Pro S1 s využitelnou kapacitou akumulátorové baterie 77 kWh. Volkswagen poskytuje na modely ID.3 i na všechny ostatní modely ID. záruku, že sada akumulátorů bude mít po osmi letech provozu nebo 160 000 ujetých kilometrech minimálně 70 procent své původní využitelné kapacity.

Autoklubem ADAC testované ID.3 Pro S ©ADAC/Test und Technik

Testovací řidiči autoklubu ADAC sadu akumulátorů nešetřili. Hranici 100 000 kilometrů chtěli překonat co nejdříve, a tak byl elektromobil ID.3 nabíjen často na 100 procent na rychlonabíjecích stojanech. Vůz navíc stával v rozporu s doporučením výrobce u nabíjecího stojanu většinou se 100% stavem nabití, často i několik dnů, aby byl připraven pro dalšího testovacího řidiče.

Je to první dlouhodobý test, který absolvoval vůz z rodiny ID. Inženýři elektromobil ID.3 mezi testovacími jízdami opakovaně kontrolovali v testovacím a technickém centru v obci Landsberg am Lech. ADAC přitom zkoumá osm hlavních kritérií a více než 300 dílčích kritérií - jejich spektrum sahá od techniky a bezpečnosti přes užívání a ovladatelnost až po zatížení životního prostředí.

DAC má pro zákazníky jednoznačné doporučení: Rozhodně si nechte nainstalovat aktualizace softwaru. Elektromobil ID.3 obdržel v průběhu dlouhodobého testu několik softwarových aktualizací. Kromě odstranění různých chyb přinesly aktualizace mimo jiné také zvýšení nabíjecího výkonu až na 170 kW. Aktualizace měly pozitivní vliv rovněž na spotřebu elektrické energie, a tím i na dojezd. Nový software výrazně snížil spotřebu elektrické energie především na krátkých trasách a při zimních teplotách od 0 do 5 °C.

Inteligentní plánovač tras pro elektromobily, který model ID.3 obdržel také prostřednictvím aktualizace, si od testovacích řidičů autoklubu ADAC vysloužil rovněž pochvalu. Na delší trase plánuje zastávky pro nabíjení tak, aby vůz dojel do cíle co nejdříve. Systém přitom zohledňuje kromě stavu nabití sady akumulátorů také aktuální dopravní situaci a prognózy jejího vývoje. Vyhodnocování zastávek pro nabíjení probíhá dynamicky a řídí se i výkonem nabíjecího stojanu. Plánovač tras tak ve výsledku může navrhnout dvě krátká nabíjení vysokým výkonem místo jednoho dlouhého s nízkým výkonem.

Všechny ostatní informace a naměřené údaje z testu naleznete zde:

https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/autokatalog/autotest/vw-id3-dauertest/

1) ID.3 Pro S: Spotřeba elektrické energie v kWh/100 km: kombinovaná 14,9; emise CO2 v g/km: kombinované 0. Údaje o spotřebě elektrické energie a emisích jsou pro tento model k dispozici již jen podle metodiky WLTP, a nikoli podle metodiky EU.

Informace o značce Volkswagen:

Značka Volkswagen osobní vozy působí na více než 150 trzích po celém světě a vyrábí vozidla ve více než 30 závodech ve 13 zemích.  V roce 2021 vyrobil Volkswagen 4,9 milionu vozidel, mezi něž patří bestsellery, jako jsou Polo, T-Roc, Golf, Tiguan nebo Passat, ale také úspěšné modely elektromobilů ID.3 a ID.4. V uplynulém roce předala společnost zákazníkům na celém světě více než 260 000 elektromobilů, což je dosud nejvyšší počet. V současnosti pracuje pro značku Volkswagen 184 000 lidí na celém světě. K tomu je nutné připočítat více než 10 000 prodejců a servisních partnerů s 86 000 zaměstnanci. Volkswagen svou strategií ACCELERATE důsledně urychluje transformaci na softwarově orientovaného poskytovatele mobility.

Porsche Česká republika je největším importérem osobních a užitkových vozidel do České republiky. Na českém trhu zastupuje značky Volkswagen osobní vozy, Audi, SEAT, CUPRA a Volkswagen Užitkové vozy, včetně programu prodeje prověřených použitých vozů Das WeltAuto. S projektem nabíjecí infrastruktury MOON společnost vstoupila v roce 2020 do nové éry trvale udržitelné osobní mobility založené na elektrických pohonech a digitalizaci.

Jejda!
Zdá se, že váš prohlížeč není aktuální. Možná náš web nefunguje optimálně. Většina prohlížečů (ale ne MS Internet Explorer 11 a starší) stále funguje dobře.

Doporučujeme aktualizovat webový prohlížeč!
Nejnovější verze může zajistit dobrý zážitek kdekoli na internetu.

Děkuji za vaši návštěvu a bavte se,
Váš tým Volkswagen