1.3.2023 Kvalitní, sympatické, digitální: Nové ID.3 slaví světovou premiéru

Důsledná odpověď na přání zákazníků: Výraznější vnější design, vyšší kvalita materiálů v interiéru. Komfortní a asistenční systémy nejnovější generace pomáhají v každodenním provozu. Inteligentní e-plánovač tras ještě více usnadňuje nabíjení elektromobilů. Nové ID.3 je jedním z celkem deseti nových elektrických modelů, které Volkswagen uvede do roku 2026.

Praha - Svěží design, hodnotnější materiály a asistenční systémy nejnovější generace: to je nové ID.3. Dva a půl roku po uvedení první generace na trh přichází zcela elektrický bestseller značky Volkswagen s rozsáhlou modernizací. Kompaktní elektromobil obdržel kromě nejnovějšího softwaru výraznější vnější design a zušlechtěný design interiéru. Paletu laků karoserie rozšířily nové barvy, například tmavě zelená Dark Olivine Green. Strategii značky Volkswagen ohledně rodiny elektromobilů ID. zrcadlí velmi hodnotné a trvale udržitelné materiály, které nepocházejí ze zvířat.

Kvalitní a sympatické: ID.3 se prezentuje novým vzhledem.

Imelda Labbéová, členka představenstva odpovědná za prodej, marketing a poprodejní služby značky Volkswagen: "S druhou generací ID.3 navazujeme na úspěchy naší rodiny ID. Design je dospělejší, materiály v interiéru výrazně kvalitnější. Nové ID.3 potvrzuje naše vysoké požadavky na kvalitu, design a ergonomii. Důsledně reagujeme na přání našich zákazníků." Nové ID.3 je jedním z deseti elektrických modelů, které Volkswagen uvede na trh do roku 2026.

Exteriér: výraznější design, vylepšená aerodynamika. Zcela elektrický model kompaktní třídy se zvenku prezentuje svěžím a výraznějším vzhledem. Příď s optimalizovanými otvory pro přívod chladicího vzduchu a velkými lakovanými plochami vypadá z každé perspektivy sebevědomě a přátelsky. Svůj podíl na tom má nový nárazník. Kapota je nyní vizuálně delší, protože černá lišta pod čelním oknem byla eliminována a prolisy na stranách přídě dodávají vozu protaženější vzhled. Volkswagen optimalizoval aerodynamiku vylepšeným obtékáním předních kol vzduchem (vzduchové clony "Air Curtain"). Na zádi svítí dvoudílné zadní svítilny poprvé také v zadním výklopném víku.

Interiér: kvalitní, trvale udržitelný a bez materiálů pocházejících ze zvířat. Interiér nového modelu ID.3 kombinuje moderní design a trvale udržitelné materiály. Vnímanou hodnotu navíc zvyšuje precizní, barevně odlišené prošívání. Pro výplně dveří a čalounění sedadel používá Volkswagen tkaninu z mikrovlákna Artvelours Eco, která je ze 71 procent tvořena recyklátem. Tzv. sekundární surovina se získává recyklací plastových odpadů, které byly dříve již minimálně jednou zpracovány jako odpad. Artvelours Eco má přitom z hlediska vizuálních a hmatových vjemů i odolnosti stejné vlastnosti jako běžné nové materiály. Vnitřní výbava se navíc kompletně obejde bez materiálů pocházejících ze zvířat.

Volkswagen kromě toho přijal četné návrhy zákazníků a realizoval je v podobě produktových vylepšení a rozšíření sériové výbavy. Měkké povrchy se spodní pěnovou vrstvou na přístrojové desce jsou příjemnější na dotyk. Nově tvarované výplně dveří mají rovněž měkčí povrchy a větší plochy.

Chytré síťové propojení již v sériové výbavě. Sériově dodávané funkce, jakou je Plug & Charge, s níž se vůz po připojení nabíjecího kabelu k nabíjecímu stojanu automaticky autentizuje, a následně dojde k samočinnému spuštění nabíjecího procesu, a inteligentní e-plánovač tras usnadňují nabíjení nového modelu ID.3 a zvyšují uživatelský komfort. Chytrý e-plánovač tras vypočítává na delších trasách zastávky pro nabíjení tak, aby vůz dojel do cíle co nejdříve - systém přitom zohledňuje kromě stavu nabití sady akumulátorů také aktuální dopravní situaci a předpovědi. Vyhodnocování zastávek pro nabíjení probíhá dynamicky a řídí se výkonem nabíjecích stojanů. Ve výsledku může být navržen plán trasy se dvěma krátkými nabíjecími procesy s vysokým výkonem místo jednoho dlouhého nabíjení s nízkým výkonem. Systém navíc rozpoznává obsazené nabíjecí stojany - a vůbec je nenavrhuje. Speciální cíle lze přenášet do automobilu prostřednictvím bezplatné aplikace We Connect ID.

Moderní koncept intuitivního ovládání. Nové ID.3 disponuje nejnovější generací softwaru, která zvyšuje výkonnost systémů a dokáže přijímat bezdrátové aktualizace OTA (Over the Air). Kompaktní displej řidiče s úhlopříčkou 13,4 centimetru (5,3 palce) se ovládá na multifunkčním volantu. Uprostřed konzoly se nachází nyní sériově dodávaný dotykový displej s úhlopříčkou 30,5 centimetru (12 palců) pro navigační, telefonní, multimediální a asistenční systémy i nastavení vozidla. Početná přání zákazníků byla zohledněna také ve struktuře menu, která je nyní přehlednější. Menu pro nabíjení se nově nalézá v první úrovni dotykového displeje.

Na přání dodávaný head-up displej s rozšířenou realitou poskytuje mimo jiné informace o rychlosti jízdy a dynamické navigační pokyny, které jsou promítány na čelní okno. Řidič tato zobrazení vnímá ve zdánlivé vzdálenosti deseti metrů před vozem - ve správné perspektivě a v jednoznačném významu.

Asistenční systémy2 nejnovější generace. Na přání dodávaný "Travel Assist se sdílenými daty"3 je nyní k dispozici i pro model ID.3. Tento asistenční systém využívá dva osvědčené systémy - adaptivní tempomat "ACC" pro řízení v podélném směru v rozsahu od 0 km/h až po nejvyšší rychlost a asistenta pro jízdu v jízdním pruhu "Lane Assist" pro řízení vozu v příčném směru -, jejichž funkce jsou v novém modelu ID.3 kompletně vzájemně provázány. Jsou-li k dispozici sdílená data, dokáže Travel Assist udržovat vůz ve svém jízdním pruhu pouze na základě rozpoznávaného vymezení vozovky.

Kai Grünitz, člen představenstva odpovědný za technický vývoj značky Volkswagen: "S novým modelem ID.3 přinášíme do kompaktní třídy velmi hodnotné technologie - v souladu s ambicemi značky Volkswagen nabízet naše inovace postupně v kompletní produktové řadě. Tento přístup se zrcadlí také v nabídce komfortních a asistenčních systémů nejnovější generace pro ID.3. Používáním sdílených dat u systému 'Travel Assist' děláme další krok na cestě k vysoce automatizované jízdě."

Volkswagen na cestě k nulovým emisím (Way to ZERO). Volkswagen dosáhl dalšího milníku na cestě k poskytovateli služeb pro bezemisní mobilitu. Od představení prvního zástupce rodiny ID. bylo dodnes dodáno zákazníkům na celém světě více než 600 000 vozů ID. na základě modulární platformy pro elektromobily MEB (Modularer E-Antriebsbaukasten). Produktová paleta značky Volkswagen čítá již šest modelů ID. Nové ID.3 se bude kromě Cvikova a Drážďan vyrábět od podzimu 2023 také v hlavním výrobním závodě Wolfsburg.

1)ID.3 Pro: Spotřeba elektrické energie v kWh/100 km: kombinovaná 16,0-15,3; emise COv g/km: kombinované 0.

ID.3 Pro S: Spotřeba elektrické energie v kWh/100 km: kombinovaná 15,7; emise CO2 v g/km: kombinované 0.

Údaje o spotřebě elektrické energie a emisích jsou pro tento model k dispozici již jen podle metodiky WLTP, a nikoli podle metodiky EU. Uvedené údaje o spotřebě elektrické energie a emisích CO2 jsou závislé na zvolené výbavě vozidla.

2) Asistenční funkci lze využívat pouze v rámci systémových limitů. Řidič musí být kdykoli připraven převzít řízení a není zbaven své povinnosti odpovědného řízení vozidla. Proces lze kdykoli deaktivovat.

3) "Travel Assist se sdílenými daty": Systém lze využívat až do nejvyšší rychlosti vozu. Pouze ve spojení s navigačním systémem. Pouze ve spojení s aktivní licencí We Connect. On-line funkce systému "Travel Assist se sdílenými daty" lze využívat pouze na území pokrytém mobilní telefonní sítí a při patřičném nastavení pro ochranu soukromí. On-line funkce lze kdykoli deaktivovat v aplikaci We Connect ID. App. On-line funkce systému "Travel Assist" jsou k dispozici v následujících zemích: Belgie, Bulharsko, Dánsko, Německo, Estonsko, Finsko, Francie, Řecko, Velká Británie a Severní Irsko, Irsko, Itálie, Chorvatsko, Lotyšsko, Litva, Lucembursko, Malta, Nizozemí, Norsko, Rakousko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Švédsko, Švýcarsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Česká republika, Maďarsko, Kypr. K aktivaci on-line funkcí je nezbytné uživatelské konto Volkswagen ID a uživatel se musí přihlásit k portálu We Connect pomocí uživatelského jména a hesla. Dále je nutné uzavřít on-line samostatnou smlouvu o službách We Connect se společností Volkswagen AG. Po předání vozidla má zákazník 90denní lhůtu pro aktivaci on-line funkce "Travel Assist se sdílenými daty". Po jejím uplynutí začíná tříletá počáteční doba bezplatného používání on-line funkcí asistenčního systému "Travel Assist se sdílenými daty". Používání on-line funkcí systému "Travel Assist se sdílenými daty" umožňuje integrované připojení k internetu. S tím spojené náklady na přenos dat nese v Evropě společnost Volkswagen AG v rámci síťového pokrytí. Datová komunikace prostřednictvím internetu může mít za následek dodatečné náklady (např. roamingové poplatky), v závislosti na příslušném tarifu uživatele mobilních telefonních služeb, a to především při provozu v zahraničí. Nezbytným předpokladem pro poskytování služby je přenos určitých osobních dat, jako je poloha a adresa IP vozidla. Podrobnější informace o zpracování dat jsou k dispozici v prohlášení o ochraně dat používaných asistenčním systémem "Travel Assist se sdílenými daty". Dostupnost služeb v individuálních paketech se může v jednotlivých zemích lišit. Služby jsou k dispozici po sjednané smluvní období a jejich obsah se může během smluvního období změnit, případně může dojít k jejich ukončení. Bližší informace jsou k dispozici na connect.volkswagen-we.com a u autorizovaných partnerů značky Volkswagen. Informace o obchodních podmínkách pro mobilní telekomunikační služby poskytují příslušní dodavatelé mobilních telekomunikačních služeb.

Údaje o výbavě platí pro německý trh. Sériová výbava na ostatních trzích se může lišit.

Informace o značce Volkswagen:

Značka Volkswagen osobní vozy působí na více než 150 trzích po celém světě a vyrábí vozidla ve více než 30 závodech ve 13 zemích.  V roce 2021 vyrobil Volkswagen 4,9 milionu vozidel, mezi něž patří bestsellery, jako jsou Polo, T-Roc, Golf, Tiguan nebo Passat, ale také úspěšné modely elektromobilů ID.3 a ID.4. V uplynulém roce předala společnost zákazníkům na celém světě více než 260 000 elektromobilů, což je dosud nejvyšší počet. V současnosti pracuje pro značku Volkswagen 184 000 lidí na celém světě. K tomu je nutné připočítat více než 10 000 prodejců a servisních partnerů s 86 000 zaměstnanci. Volkswagen svou strategií ACCELERATE důsledně urychluje transformaci na softwarově orientovaného poskytovatele mobility.

Porsche Česká republika je největším importérem osobních a užitkových vozidel do České republiky. Na českém trhu zastupuje značky Volkswagen osobní vozy, Audi, SEAT, CUPRA a Volkswagen Užitkové vozy, včetně programu prodeje prověřených použitých vozů Das WeltAuto. S projektem nabíjecí infrastruktury MOON společnost vstoupila v roce 2020 do nové éry trvale udržitelné osobní mobility založené na elektrických pohonech a digitalizaci.