Menu
Zavřít

11.1.2023 Volkswagen zvýšil v roce 2022 počet dodaných elektromobilů na celém světě o téměř 24 procent

Realizace elektrické strategie značky Volkswagen pokračuje rychlým tempem: ID.4 je v globálním měřítku jedničkou mezi elektromobily Volkswagen. Nejlepší výsledky v Číně: Počet dodaných modelů ID. se více než zdvojnásobil. Imelda Labbéová, členka představenstva značky Volkswagen odpovědná za prodej, marketing a poprodejní služby: „Navzdory přetrvávajícím problémům se zásobováním jsme v roce 2022 dosáhli solidního výsledku v počtu dodaných vozů na celém světě“. Značka Volkswagen dodala v roce 2022 celkem více než 4,5 milionu vozidel.

Praha - Volkswagen pokračuje rychlým tempem v transformaci na elektromobilitu. V roce 2022 dodala společnost na celém světě 330 000 elektromobilů, což je o 23,6 procenta více než v předchozím roce. Celkový počet dodaných vozů značky Volkswagen klesl vzhledem k napjaté situace v oblasti zásobování napříč všemi druhy pohonu pod úroveň předchozího roku. V roce 2022 tak bylo zákazníkům na celém světě předáno 4,56 milionu vozidel (-6,8 procenta). Počet objednávek je však i nadále velmi vysoký. Od zákazníků v Evropě má Volkswagen objednávky na 640 000 vozidel se všemi druhy pohonu (+18 procent).

Imelda Labbéová, členka představenstva odpovědná za prodej, marketing a poprodejní služby, k tomu říká: "Navzdory přetrvávajícím problémům v oblasti zásobování jsme v roce 2022 dosáhli solidního odbytového cíle. Výrazný nárůst u elektromobilů potvrzuje, že jsme díky našemu atraktivnímu produktovému portfoliu na správné cestě k vytčenému cíli být nejžádanější značkou pro trvale udržitelnou mobilitu." Další plány jsou jasné: Volkswagen urychlí realizaci strategie ACCELERATE představením deseti nových modelů s elektrickým pohonem do roku 2026. Již dnes nabízí Volkswagen nejširší portfolio elektricky poháněných modelů. Do roku 2026 bude mít Volkswagen vhodnou nabídku v každém segmentu od vstupního elektromobilu s plánovanou cenou pod hranicí 25 000 eur až po novou vlajkovou loď ID.72.

ID.4 je v globálním měřítku jedničkou mezi elektromobily Volkswagen

Zcelaelektrické modely Volkswagen ID. jsou na globálních elektromobilových trzích velmi oblíbené. Světovou jedničkou mezi elektromobily koncernu Volkswagen byl v roce 2022 model ID.4 se 170 000 dodanými vozy. V Číně, na největším trhu společnosti, dokázal Volkswagen počet dodaných elektromobilů z rodiny ID. více než zdvojnásobit. V roce 2022 se na čínském trhu prodalo 143 100 vozů ID.33, ID.4 a ID.64 (+102,9 procenta). Také v Severní Americe bylo dosaženo výrazně vyššího prodejního výsledku. Na tomto trhu prodala společnost celkem 22 700 vozů ID.4 (+27,7 procenta). Ve Švédsku byl model ID.4 s 8900 vozy nejprodávanějším automobilem - nezávisle na druhu pohonu. Modely ID. jsou tak již třetím rokem v řadě jedničkou na švédském trhu (v roce 2020 to byl model ID.3, v roce 2021 ID.4).

Elektrická ofenziva: Na základě platformy MEB bylo dodáno již více než 580 000 vozů

Volkswagen dosáhl ve své elektrické ofenzivě prvního milníku. Od předání prvního vozu ID.3 zákazníkovi v září 2020 dodal Volkswagen na celém světě již více než 580 000 automobilů z rodiny ID. Technickým základem modelů ID. je modulární platforma pro vozy s elektrickým pohonem (MEB). V uplynulém týdnu vystavil Volkswagen na veletrhu spotřební elektroniky CES (Consumer Electronics Show) v Las Vegas nejnovějšího člena rodiny ID., model ID.7, v ještě mírně zamaskované podobě. Volkswagen s touto limuzínou rozšíří svou nabídku elektromobilů do segmentu vyšší střední třídy s vysokými objemy prodeje.

Trend obliby SUV přetrvává

Navzdory náročným podmínkám na trhu dodal Volkswagen v roce 2022 zákazníkům na celém světě 4,56 milionu vozidel se všemi druhy pohonu (-6,8 procenta). Nejrychleji rostoucím tržním segmentem je kategorie SUV. Volkswagen tomu včas a důsledně přizpůsobil své portfolio. Podíl SUV na celkovém počtu dodaných vozidel vzrostl na současných 45 procent (+4 procenta). V USA realizoval Volkswagen dokonce více než 80 procent prodejů s SUV. Na evropském trhu SUV je nejprodávanějším vozem T-Roc.

Volkswagen očekává, že rok 2023 bude kvůli přetrvávajícím problémům se zásobováním polovodiči i nadále kolísavý a náročný. Společnost ale vychází z toho, že se v průběhu roku bude zásobování polovodiči postupně zlepšovat, a tím dojde ke stabilizaci výroby. "Intenzivně pracujeme na dalším zkracování dodacích lhůt pro naše zákazníky a na co nejrychlejším vyřízení vysokého počtu objednávek," řekla členka představenstva Labbéová, která má na starosti oblast prodeje.

1) ID.4 - ID.4 Pro Performance 150 kW (204 k) - kombinovaná spotřeba elektrické energie v kWh/100 km: 18,7-16,4; kombinované emise CO2 v g/km: 0. Pro tato vozidla jsou k dispozici údaje o spotřebě elektrické energie a emisích již jen podle metodiky WLTP, a nikoli podle metodiky EU.

2) ID.7 - studie v podobě blízké sériově vyráběnému modelu - vozidlo se neprodává

3) ID.3 - spotřeba elektrické energie v kWh/100 km: kombinovaná 16,0-15,3; emise CO2 v g/km: kombinované 0. Pro tato vozidla jsou k dispozici údaje o spotřebě elektrické energie a emisích již jen podle metodiky WLTP, a nikoli podle metodiky EU.

4) ID.6 - tento model se v Německu neprodává

Informace o značce Volkswagen:

Značka Volkswagen osobní vozy působí na více než 150 trzích po celém světě a vyrábí vozidla ve více než 30 závodech ve 13 zemích.  V roce 2021 vyrobil Volkswagen 4,9 milionu vozidel, mezi něž patří bestsellery, jako jsou Polo, T-Roc, Golf, Tiguan nebo Passat, ale také úspěšné modely elektromobilů ID.3 a ID.4. V uplynulém roce předala společnost zákazníkům na celém světě více než 260 000 elektromobilů, což je dosud nejvyšší počet. V současnosti pracuje pro značku Volkswagen 184 000 lidí na celém světě. K tomu je nutné připočítat více než 10 000 prodejců a servisních partnerů s 86 000 zaměstnanci. Volkswagen svou strategií ACCELERATE důsledně urychluje transformaci na softwarově orientovaného poskytovatele mobility.

Jejda!
Zdá se, že váš prohlížeč není aktuální. Možná náš web nefunguje optimálně. Většina prohlížečů (ale ne MS Internet Explorer 11 a starší) stále funguje dobře.

Doporučujeme aktualizovat webový prohlížeč!
Nejnovější verze může zajistit dobrý zážitek kdekoli na internetu.

Děkuji za vaši návštěvu a bavte se,
Váš tým Volkswagen