Menu
Zavřít

3.11.2022 Volkswagen představí na veletrhu e-SALON 2022 koncepční elektromobil ID. SPACE VIZZION

Českou výstavní premiéru v Letňanech oslaví koncept ID. SPACE VIZZION. Rodinu ID. budou reprezentovat elektrické modely ID.3, SUV ID.4 a SUV kupé ID.5 a českou premiéru si zde odbude model divize Volkswagen užitkové vozy, ikonicky ID. Buzz. Čtvrtý ročník veletrhu čisté mobility, technologií a řešení pro e-mobilitu (e-SALON) se uskuteční ve dnech 10. až 13. listopadu na výstavišti v pražských Letňanech. Volkswagen zorganizuje panelovou diskusi na téma „Elektromobilita a běžný život“.

Praha - Volkswagen připravil pro nadcházející veletrh čisté mobility e-SALON v pražských Letňanech mimořádně atraktivní expozici, jíž bude vévodit studie budoucnosti, která oslaví českou výstavní premiéru ID. SPACE VIZZION.

ID. SPACE VIZZION definuje zcela nový segment vozidel díky své aerodynamice cestovního automobilu kategorie "gran turismo" a velkorysým vnitřním prostorem SUV. Volkswagen však do Letňan láká také na elektrickou současnost, kterou reprezentují modely ID.3, SUV ID.4 a SUV kupé ID.5. Zájemci si je budou moci nejen vyzkoušet během testovacích jízd, ale také se v panelové diskusi dozví, jak lze elektromobilitu začlenit do každodenního života v českých podmínkách.

Na e-SALONU v Letňanech se české veřejnosti poprvé představí studie ID. SPACE VIZZION

"Volkswagen v rámci svých strategií ACCELERATE a Way to Zero důsledně realizuje svou průkopnickou vizi elektromobility, o čemž se mohou na vlastní oči přesvědčit také návštěvníci letošního e-SALONu v Letňanech, kde v české premiéře vystavíme studii elektromobilu - ID. SPACE VIZZION," říká Patrik Fejtek, ředitel divize Volkswagen osobní vozy společnosti Porsche Česká republika. "V atraktivní expozici představíme také naše kompletní portfolio sériově vyráběných modelů ID. s elektrickým pohonem a podělíme se o zkušenosti s provozem elektromobilů na českých silnicích."

Hvězdami expozice značky Volkswagen na veletrhu čisté mobility e-SALON 2022 bude bezesporu studie elektromobilu budoucnosti ID. SPACE VIZZION. Mimořádně atraktivní studie elektromobilu ID. SPACE VIZZION definuje zcela nový segment vozidel. Zákazníci se mohou těšit na typické vlastnosti automobilu kategorie "gran turismo" ve spojení s velkorysým a variabilním vnitřním prostorem SUV. Poprvé jsou všechny pro řidiče důležité informace soustředěny pouze na head up displej s rozšířenou realitou místo digitálního kokpitu. Veškerá zábava, komfort a online funkce, stejně jako nastavení vozidla, jsou na 15,6" dotykovém displeji, který jako by se vznášel ve vzduchu a tvoří tak dominantu interiéru. Další důležité informace poskytuje řidiči interaktivní světelná lišta "ID. Light", která je umístěna mezi střešními A sloupky. Technickým základem studie ID. SPACE VIZZION je modulární platforma MEB pro elektromobily koncernu Volkswagen. Elektrický pohon všech kol 4MOTION s celkovým výkonem až 250 kW zajistí za všech podmínek mimořádnou jízdní dynamiku ve spojení s příkladnou bezpečností. Zrychlení z 0 na 100 km/h zvládne elektrické "gran turismo" za pouhých 5,4 sekundy, ale současně nabídne také pozoruhodnou hospodárnost. Důsledná optimalizace aerodynamiky se součinitelem aerodynamického odporu vzduchu 0,24 totiž prodloužila dojezd na jedno nabití sady akumulátorů o celkové kapacitě 82 kWh až na 590 kilometrů (WLTP).

"Naše koncepční novinka rodiny ID. přitom nebude jediným lákadlem pro návštěvníky veletrhu. Spolu s naším ambasadorem Lukášem Hejlíkem bych také rád pozval do naší expozice všechny zájemce, kteří se chtějí z první ruky dozvědět, jak funguje elektromobilita v praxi. Ve čtvrtek 10. listopadu ve 14 hod. odstartuje panelová diskuse na téma 'Elektromobilita a běžný život'," říká Patrik Fejtek.

O své zkušenosti s tichým a bezemisním cestováním po česku se podělí mimo jiné ambasador značky Volkswagen Lukáš Hejlík, který v rámci svého projektu Gastromapa a Listování brázdí republiku již více než rok v elektromobilu - aktuálně za volantem modelu ID.5. Na dotazy budou odpovídat také Dušan Klimek, produktový specialista e-mobility za Porsche Česká republika, zástupce Pražské energetiky Kirill Jánošík, a svým přehledem o elektromobilech a elektromobilitě přispěje i Marek Tomíšek, šéfredaktor portálu fDrive.cz, na němž bude probíhat živý přenos panelové diskuse, kterou bude možné sledovat rovněž na webové stránce volkswagen.cz/e-salon a facebookovém profilu značky Volkswagen. O své zkušenosti s běžným provozem elektromobilu se podělí i vedoucí dopravy ZZS Zlínského kraje p.o. Martin Konečný, který v uplynulých měsících ve vozovém parku Zlínské záchranky testoval elektromobil Volkswagen ID.4 GTX jako vůz pro dopravu doktorského personálu k akutním případům a rád zodpoví otázky, zda vůz v tomto extrémně náročném provozu uspěl.

Neméně velkou pozornost jako výše uvedená studie bude na e-SALONu v Letňanech přitahovat také již sériově vyráběné portfolio elektrických modelů rodiny ID. Kompaktní ID.3 zahájil třetí kapitolu strategického významu v historii značky Volkswagen, a postavil se tak po bok legendárních modelů Brouk a Golf, nabízí ve svém prostorném interiéru mimořádný komfort i nejvyšší úroveň bezpečnosti, kterou stejně jako u ostatních sourozenců z rodiny ID. potvrzuje pět hvězd od nezávislé organizace Euro NCAP. Mezi technické highlighty ve výbavě vozu patří například inovativní IQ.LIGHT, head-up displej s rozšířenou realitou nebo hlasový asistent.

Mimořádné obliby zákazníků se dostává modelu ID.4. Volkswagen ID.4 je všestranné SUV pro každodenní provoz i volný čas a stejně jako kompaktní hatchback ID.3 používá novou modulární platformu pro elektromobily MEB. Interiér díky tomu vyniká mimořádnou prostorností a variabilitou. V závislosti na poloze opěradel zadních sedadel nabízí zavazadlový prostor objem 543 až 1575 litrů. Díky robustní konstrukci a výkonnému pohonu zadních kol si ID.4 poradí i s přívěsem, který může mít hmotnost až 750 kg (nebrzděný), resp. 1000 kg (brzděný). Elektrický pohon je koncipován pro suverénní cestování i na delší vzdálenosti, a to především u verzí s elektromotorem o výkonu 150 kW a využitelnou kapacitou akumulátorů 77 kWh, které nabízí dojezd až 522 km (WLTP). Nabídku modelové řady ID.4 doplnila také vrcholná verze ID.4 GTX s pohonem všech kol dvěma elektromotory a výkonem 220 kW.

Na výstavišti v pražských Letňanech nebude chybět ani první SUV kupé ID.5.

Sportovně střižené SUV kupé s elektrickým pohonem pro komfortní cestování na dlouhé vzdálenosti zaujme na první pohled expresivním designem, který se vyznačuje vytříbenou aerodynamikou (součinitel aerodynamického odporu vzduchu 0,26). Další body u zákazníků získává ID.5 svými technickými inovacemi, ať se jedná o software generace 3.0, nebo o inteligentní osvětlení IQ. Light Matrix LED, asistenční systém Travel Assist s prediktivními funkcemi, či Park Assist Plus s funkcí Memory pro programovatelné zaparkování vozu. Se sadou akumulátorů o kapacitě 77 kWh ujedou řidiči s modelem ID.5 na jedno nabití až 520 km. K dispozici je rovněž sportovní verze ID.5 GTX.

Volkswagen svou strategií ACCELERATE urychluje přechod na trvale udržitelnou mobilitu budoucnosti. Cílem je vytvořit celý ekosystém cenově dostupné elektromobility, která je založena na pokrokové digitalizaci, trvale udržitelné výrobě a vysoké kvalitě. Součástí portfolia jsou proto nejen elektromobily, ale také vyspělá řešení pro jejich nabíjení a další služby podporující řidiče elektromobilů v každodenním provozu. Volkswagen také plánuje v rámci strategie Way to Zero zvýšit podíl výhradně elektrických modelů na celkovém prodeji vozidel v Evropě nejméně na 70 procent a v Severní Americe a Číně nejméně na 50 procent, a to do roku 2030. Již dnes jsou modely ID., vyráběné v německém závodě Cvikov, předávány zákazníkům s neutrální bilancí emisí CO2. Nejpozději v roce 2050 hodlá celý koncern Volkswagen dosáhnout klimatické neutrality.

Na výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech se ve dnech 10. až 13. listopadu 2022 (pro veřejnost od 11. listopadu) uskuteční čtvrtý ročník veletrhu e-SALON se zaměřením na čistou mobilitu, technologie a řešení pro elektromobilitu. Návštěvníci se tak mohou na jednom místě seznámit s nejnovějšími elektromobily, hybridními a dalšími ekologickými vozidly. Letošní novinkou bude rozšíření o oborovou sekci e-TECHNOLOGY, jíž jsou vyhrazeny prostory v hale 2 spolu s dalšími technologiemi a řešeními pro čistou mobilitu. Nové modely elektromobilů budou soustředěny do výstavních hal 3 a 4, zatímco v hale 8 budou probíhat zkušební jízdy s elektromobily.

Informace o značce Volkswagen:

Značka Volkswagen osobní vozy působí na více než 150 trzích po celém světě a vyrábí vozidla ve více než 30 závodech ve 13 zemích.  V roce 2021 vyrobil Volkswagen 4,9 milionu vozidel, mezi něž patří bestsellery, jako jsou Polo, T-Roc, Golf, Tiguan nebo Passat, ale také úspěšné modely elektromobilů ID.3 a ID.4. V uplynulém roce předala společnost zákazníkům na celém světě více než 260 000 elektromobilů, což je dosud nejvyšší počet. V současnosti pracuje pro značku Volkswagen 184 000 lidí na celém světě. K tomu je nutné připočítat více než 10 000 prodejců a servisních partnerů s 86 000 zaměstnanci. Volkswagen svou strategií ACCELERATE důsledně urychluje transformaci na softwarově orientovaného poskytovatele mobility.

Jejda!
Zdá se, že váš prohlížeč není aktuální. Možná náš web nefunguje optimálně. Většina prohlížečů (ale ne MS Internet Explorer 11 a starší) stále funguje dobře.

Doporučujeme aktualizovat webový prohlížeč!
Nejnovější verze může zajistit dobrý zážitek kdekoli na internetu.

Děkuji za vaši návštěvu a bavte se,
Váš tým Volkswagen