Menu
Zavřít

20.10.2021 Cesta k chytré továrně: Volkswagen testuje sítě 5G ve výrobě

Pilotní projekt v hlavním závodě Wolfsburg: Volkswagen zprovoznil ve výrobě lokální síť 5G. Skleněná manufaktura Drážďany testuje ovládání bezobslužných přepravních systémů prostřednictvím sítě 5G. Rychlý a spolehlivý přenos dat zvýší výkonnost a flexibilitu výroby. Vlastní uspořádání a provozování infrastruktury 5G zaručuje bezpečnost dat a přinese speciální znalosti, které zvýší konkurenceschopnost společnosti.

Praha - Volkswagen činí další krok k síťově propojené továrně. V hlavním závodě Wolfsburg byla nyní zprovozněna lokální samostatná síť 5G (podniková síť), která zpočátku zahrnuje centrální vývojové středisko a pilotní výrobní halu. Cílem pilotního projektu je testovat technologii 5G v náročných podmínkách automobilové výroby a zdokonalit ji pro budoucí průmyslové nasazení v sériové výrobě. Bezpečný a okamžitý přenos dat zajišťuje exkluzivní frekvence 5G. Speciální síť 5G byla uvedena do provozu také ve Skleněné manufaktuře Drážďany. Volkswagen realizuje výstavbu a provoz infrastruktury 5G ve vlastní režii. Výhodou tohoto přístupu je zajištěná bezpečnost dat a možnost získat konkurenční náskok na základě speciálních znalostí o používání významných budoucích technologií.

"S naší strategií ACCELERATE maximálně urychlujeme transformaci výrobních závodů Volkswagen na chytré továrny. Naším cílem je nepřetržitě optimalizovat výrobu, aby byla ještě výkonnější a flexibilnější. V technologii 5G spatřujeme velký inovační potenciál - od používání inteligentních robotů a bezobslužných přepravních systémů přes síťově propojené ovládání zařízení a strojů v reálném čase až po bezdrátovou instalaci softwaru do vyrobených vozidel," říká Christian Vollmer, člen představenstva, odpovědný za výrobu a logistiku značky Volkswagen osobní vozy.

Přenos dat v reálném čase pro výrobu budoucnosti

V závodě Volkswagen Wolfsburg pracuje již 5000 robotů a k tomu ještě mnoho dalších strojů a zařízení. V budoucnosti bude jejich ovládání a monitoring vyžadovat bezpečný a okamžitý přenos dat. Síť 5G výrazně zkracuje latenci, tedy čas potřebný k přenosu dat prostřednictvím sítě, v porovnání s ostatními technologiemi bezdrátové komunikace, například Wi-Fi. Technologie 5G nabízí extrémně krátkou latenci (až jedna milisekunda), rychlost datového přenosu v řádu gigabitů a mimořádnou spolehlivost i při vysokém zatížení. Bezdrátová komunikace v reálném čase poprvé umožní realizovat velký počet aplikací chytré továrny.

Jedním ze scénářů, které se budou ve Wolfsburgu testovat v pilotní fázi za reálných laboratorních podmínek, je bezdrátový přenos dat do vyráběných vozidel. Stále vyšší stupeň digitalizace a konektivity vozidel vyžaduje ve výrobním procesu přenos velkých množství dat do automobilů. Síť 5G umožňuje realizovat tento úkol ve výrobě mnohem rychleji a s velkou časovou flexibilitou.

Výstavba a provozování sítě 5G ve vlastní režii

"Výkonná a bezdrátová komunikace probíhající v reálném čase má pro flexibilní výrobu budoucnosti zásadní význam. Síť 5G může být faktorem, který umožní realizovat průmyslový internet věcí. Chceme proto získat rozsáhlé zkušenosti s provozem a průmyslovým využitím sítí 5G," říká Beate Hoferová, ředitelka IT koncernu Volkswagen. V dlouhodobém horizontu se počítá s tím, že podniková síť pokryje velkou část areálu závodu Wolfsburg, který má rozlohu 6,5 kilometru čtverečních.

Volkswagen buduje a provozuje lokální infrastrukturu 5G ve vlastní režii. Spolková agentura pro sítě přidělila společnosti pro podnikovou síť ve Wolfsburgu soukromé frekvenční pásmo 3,7 až 3,8 GHz s šířkou přenosového pásma 100 MHz. Exkluzivní frekvenční pásmo je pro podnikovou síť 5G v rámci areálu výrobního závodu klíčovým faktorem. Vlastní frekvenční pásmo totiž umožňuje bezdrátový přenos bez rušivých vlivů a s vysokou dostupností, protože je využíváno pouze společností Volkswagen za účelem výroby. Technická zařízení pro pilotní síť 5G dodal finský telekomunikační koncern Nokia.

Skleněná manufaktura Drážďany testuje ovládání výrobního zařízení prostřednictvím sítě 5G

Značka Volkswagen osobní vozy je v koncernu Volkswagen součástí kompetenční sítě 5G. Vlastní síť 5G zprovoznila také Skleněná manufaktura Drážďany, která jako pilotní výrobní závod testuje pro značku Volkswagen inovativní technologie v prostředí běžné malosériové výroby modelu ID.3. Ve spolupráci se značkami Porsche a Audi a Technickou univerzitou Drážďany probíhá další vývoj síťově propojeného ovládání bezobslužného přepravního systému. Jeho senzory předávají data o okolí počítači v cloudu prostřednictvím sítě 5G. Počítač vypočte směr jízdy ke karoserii modelu ID.3 a v reálném čase odešle tyto informace zpět. Projekt v Drážďanech podporuje spolkové ministerstvo pro vzdělání a vývoj.

Poznámka: Text, fotografie a video lze stáhnout z portálu www.volkswagen-newsroom.com. Rozhovor s odborníky je k dispozici na www.shaping-mobility.volkswagen.com.

Informace o značce Volkswagen:

Značka Volkswagen osobní vozy působí na více než 150 trzích po celém světě a vyrábí vozidla ve více než 30 závodech ve 13 zemích.  V roce 2020 vyrobil Volkswagen 5,3 milionu vozidel, mezi něž patří bestsellery, jako jsou Golf, Tiguan, Jetta nebo Passat, ale také úspěšné modely elektromobilů ID.3 a ID.4. V současnosti pracuje pro značku Volkswagen 184 000 lidí na celém světě. K tomu je nutné připočítat více než 10 000 prodejců s 86 000 zaměstnanci. Volkswagen svou strategií ACCELERATE důsledně urychluje transformaci na softwarově orientovaného poskytovatele mobility.

 

Jejda!
Zdá se, že váš prohlížeč není aktuální. Možná náš web nefunguje optimálně. Většina prohlížečů (ale ne MS Internet Explorer 11 a starší) stále funguje dobře.

Doporučujeme aktualizovat webový prohlížeč!
Nejnovější verze může zajistit dobrý zážitek kdekoli na internetu.

Děkuji za vaši návštěvu a bavte se,
Váš tým Volkswagen