Menu
Zavřít

1.6.2021 Novinka mezi malými vozy: Nové Polo se systémem „IQ.DRIVE Travel Assist“ jezdí částečně automatizovaně

Od 0 do 210 km/h: Na přání řidiče převezme „IQ.DRIVE Travel Assist“ v novém modelu Polo řízení, brzdění a zrychlování. Výrazné zvýšení komfortu: Především na dálnicích dokáže „IQ.DRIVE Travel Assist“ řidiči citelně usnadnit řízení. Fúze asistenčních systémů: Propojením adaptivního tempomatu „ACC“ a adaptivního udržování vozu v jízdním pruhu vznikl „IQ.DRIVE Travel Assist“

Praha - S novým modelem Polo přichází nyní na trh jeden z prvních malých vozů na světě, který nabízí částečně automatizovanou jízdu. Tento Volkswagen na přání řídí, brzdí a zrychluje automaticky, a to díky systému "IQ.DRIVE Travel Assist". Značka "IQ.DRIVE" zastřešuje systémy Volkswagen vedoucí k automatizované jízdě. Tyto technologie byly dosud nabízeny pouze ve větších modelech Golf, Tiguan, Passat, Arteon a Touareg. Nyní dokáže i Polo jezdit částečně automatizovaně v celém rozsahu provozních rychlostí, což je novinka ve třídě malých vozů. "IQ.DRIVE Travel Assist" nabízí především při dálničních etapách výrazné zvýšení komfortu.

"IQ.DRIVE Travel Assist" se ovládá mimořádně snadno. Pro chytrý asistenční systém je na sériově dodávaném multifunkčním volantu vyhrazeno samostatné ovládací tlačítko. Nové Polo po jeho stisknutí zajistí částečně automatizované řízení vozu v podélném i příčném směru*. Systém vznikl fúzí adaptivního tempomatu "ACC" a adaptivního udržování vozu v jízdním pruhu, tedy kombinací řízení v podélném a příčném směru*. Polo se touto aliancí asistenčních systémů vyrovná vozidlům z vyšších tříd. "IQ.DRIVE Travel Assist" funguje následovně:

Nové Polo se systémem "IQ.DRIVE Travel Assist"

"ACC" zajišťuje, aby Polo automaticky udržovalo řidičem zvolenou rychlost jízdy, resp. právě platný rychlostní limit. Polo díky kamerovému rozpoznávání dopravních značek "ví", jak rychle smí jet. Navíc prostřednictvím radarového senzoru rozpozná, že se přibližuje k pomalejšímu vozidlu. Polo ihned zpomalí a udržuje bezpečnostní odstup. Malý Volkswagen po uvolnění jízdního pruhu znovu zrychlí. V kombinaci s navigačním systémem a dvouspojkovou převodovkou (DSG) je "ACC" navíc prediktivní - předvídavé. To znamená, že vůz také reaguje například na zatáčky nebo začátek obce, a sníží rychlost jízdy.

Asistent pro jízdu v jízdním pruhu, "Lane Assist", sleduje prostor před vozem Polo stejnou kamerou na čelním okně jako systém pro rozpoznávání dopravních značek. Asistenční systém přitom sleduje linie vymezující jízdní pruhy a vozovku. Pokud hrozí nechtěné vyjetí z jízdního pruhu, zasáhne do řízení. Při aktivovaném systému "IQ.DRIVE Travel Assist" probíhá vzájemná spolupráce mezi prediktivním adaptivním tempomatem "ACC" a adaptivním udržováním vozu v jízdním pruhu. To znamená, že Polo v rámci systémových limitů automaticky brzdí, zrychluje a řídí. Řidič však musí mít ruce vždy na volantu. Neustále nese odpovědnost za sledování dopravní a jízdní situace a musí být schopen kdykoli převzít nad vozem kontrolu. Řidič dává tuto připravenost najevo prostřednictvím kapacitních - citlivých na dotek - ploch na věnci volantu.

S 5stupňovou nebo 6stupňovou manuální převodovkou může řidič využívat funkci "IQ.DRIVE Travel Assist" od 30 km/h až po nejvyšší rychlost (maximálně 210 km/h). Je-li Polo vybaveno 7stupňovou převodovkou DSG, funguje asistenční systém již od 0 km/h. Prostřednictvím asistenčního systému "IQ.DRIVE Travel Assist" a DSG je proto možné ještě komfortněji absolvovat jízdu dokonce i v popojíždějících kolonách při dopravních zácpách. Aktivní řidiči mohou ponechat tlačítko pro aktivaci systému "IQ.DRIVE Travel Assist" bez povšimnutí. Na dlouhých trasách však asistenční systémy pro částečně automatizovanou jízdu významně snižují zatížení řidiče. A právě o zvýšení komfortu tu jde. "IQ.DRIVE Travel Assist" a "ACC" jsou pro Polo k dispozici jako součást na přání dodávaného "paketu IQ.DRIVE". "Lane Assist" patří mezi asistenční systémy, které se pro Polo dodávají sériově.

Automatizovaná jízda se v mezinárodní klasifikaci dělí do šesti stupňů od úrovně 0 do úrovně 5. Na úrovni 0 nemá řidič žádnou podporu v podobě zásahů asistenčních systémů. Na úrovni 1 přebírají asistenční funkce vozu řízení buď v příčném, nebo podélném směru, zatímco řidiči zůstává zbývající část řidičských povinností. "IQ.DRIVE Travel Assist" odpovídá částečně automatizované jízdě na úrovni 2, protože má současně na starosti řízení v příčném i podélném směru. Úroveň 2 představuje s ohledem na stav legislativy a bezpečnost současné status quo. Řidič musí z bezpečnostních důvodů činnost systému nepřetržitě sledovat. Až to nebude nutné, bude se jednat o dalších velký vývojový skok - vysoce automatizovanou jízdu úrovně 3. I na úrovni 3 však musí být řidič připraven ujmout se po vyzvání znovu řízení vozu. Při zcela automatizované jízdě úrovně 4 předává řidič odpovědnost kompletně vozidlu za specifických podmínek - například při jízdě na dálnici. Pokud vůz jede zcela bez řidiče od startu do cíle, hovoří se o úrovni 5. Potřebný hardware a software by mohl být k dispozici v příštím desetiletí.

*) V rámci systémových limitů

Informace o značce Volkswagen:

Značka Volkswagen osobní vozy působí na více než 150 trzích po celém světě a vyrábí vozidla ve více než 50 závodech ve 14 zemích.  V roce 2019 vyrobil Volkswagen 6,28 milionu vozidel, mezi něž patří bestsellery, jako jsou Golf, Tiguan, Jetta nebo Passat. V současnosti pracuje pro značku Volkswagen 195 878 lidí na celém světě. K tomu je nutné připočítat více než 10 000 prodejců s 86 000 zaměstnanci. Volkswagen důsledně urychluje vývoj konstrukce automobilu. Elektrická mobilita, chytrá mobilita a digitální transformace značky jsou strategickými klíčovými tématy budoucnosti.

 

Jejda!
Zdá se, že váš prohlížeč není aktuální. Možná náš web nefunguje optimálně. Většina prohlížečů (ale ne MS Internet Explorer 11 a starší) stále funguje dobře.

Doporučujeme aktualizovat webový prohlížeč!
Nejnovější verze může zajistit dobrý zážitek kdekoli na internetu.

Děkuji za vaši návštěvu a bavte se,
Váš tým Volkswagen